Pri vzniku tejto diéta stála odborníčka na výživu Cherlie Calbom. Je autorkou knihy „Rýchla džúsová diéta pre dámy“ (The Juice Lady´s Turbo Diet), kde kladie dôraz na konzumáciu čerstvých džúsov, ktoré pomáhajú chudnúť aj zlepšiť zdravotný stav.
Základom džúsovej diéty sú zeleninové šťavy. Tieto sú zdrojom koncentrovaných živín, a pritom majú nízky obsah tukov a kalórií. Vďaka bohatému obsahu živín, ktoré naše telo potrebuje, potláčajú hlad. Ďalej majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu, a tiež predchádzajú starnutiu. Zelenina naviac obsahuje oveľa menej cukru a len polovicu kalórií v porovnaní s ovocím. Denná dávka zeleninových džúsov predstavuje 2 poháre (teda asi 280 až 350 g).
Pre naše zdravie sú najideálnejšie čerstvé džúsy, ak však odšťavovač nemáte, môžete siahnuť po alternatívach z obchodu. Tu si však treba uvedomiť, že výsledky budú skreslené. Dôvodom sú zničené niektoré látky priemyselným spracovaním. Dbajte preto pri kúpe na zloženie a spôsob výroby jednotlivých štiav.
Okrem čerstvých džúsov môžete jesť aj potraviny s nízkym glykemickým indexom (sem patrí biely jogurt, tvaroh, mlieko, čerešne, višne, hrach, brokolica, uhorka, orechy, šalát, sója a ďalšie), nízkotučné bielkoviny a zdravé tuky. Zamerajte sa teda na zeleninu, ovocie, klíčky, orechy a semená a zdravé oleje. Surové potraviny by mali predstavovať 70 – 80% stravy.
Na začiatku diéty je však príjem ovocia obmedzený, keďže pre vysoký obsah cukru by sa mohli premnožiť kvasinky (Candida), čo by mohlo spôsobiť zdravotné problémy. V malom množstve by sa v strave mali vyskytovať tofu, strukoviny, celozrnné obilniny a živočíšne bielkoviny (najlepšie z voľného výbehu). Džúsová diéta je zameraná najmä na surovú stravu ale ráta aj s varením niektorých jedál, najmä živočíšnych produktov. Odporúča sa tiež piť 8 až 10 pohárov vody denne, takto pomôžete z tela odstrániť prebytočné tekutiny. Pitný režim by mal obsahovať aj jednu šálku zeleného čaju denne, pretože posilňuje metabolizmus. Z jedálnička by ste mali úplne vyradiť sladkosti, sódy, ale aj alkohol a kávu.
Medzi odporúčané potraviny teda patrí zelenina, ovocie, klíčky, orech a semená, oleje (ľanový, olivový, kokosový), tofu, strukoviny, obilniny celozrnné, mäso a hydina v bio kvalitne, tiež bio vajcia, nesladená brusnicová šťava a zelený čaj.
Príklad jedálnička:
Raňajky – šťava z mrkvy, uhorky, repy,citrón, zázvor a zelené jablko, zdravý tekvicový koktejl, zelený, biely alebo bylinkový čaj s citrónovou šťavou.
Desiata – zeleninová šťava podľa chuti, šesť bio zelených alebo čiernych olív.
Obed – čerstvá paradajková polievka s bazalkou, suchár
Olovrant – šťava podľa chuti, 4 kelové plátky
Večera – šťava z feniklu, mrkvy, uhorky, zeleného jablka s mätou a zázvorom, listový šalát so zálievkou podľa chuti, plnené papriky.
Samozrejmosťou by mal byť pohyb. Cvičiť sa odporúča 3 až 4-krát týždenne a malo by pozostávať z kombinácie aeróbneho cvičenia, silového tréningu a strečingu.
Medzi hlavné výhody tejto diéty patrí konzumácia zeleninových štiav, ktoré obsahujú veľa živín, ktoré naše telo dokáže ľahko absorbovať. Konzumácia čerstvej zeleninovej šťavy denne zvyšuje chudnutie až 4-násobne. Pri pravidelnej konzumácií čerstvých zeleninových štiav bol preukázaný priaznivý vplyv u pacientov s hypertenziou a metabolickým syndrómom. Ďalšou výhodou je príjem zdravých potravín, kladie dôraz na dostatok spánku a pozitívny prístup k životu.
Medzi nevýhody patrí úplné vysadenie niektorých potravín ako sú sladkosti, káva ale aj alkohol. Tiež finančná a časová náročnosť (odšťavovač, čerstvá zelenina a ovocie).
Džúsová diéta kladie dôraz na príjem čerstvých potravín. Je teda vhodná najmä pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoje zdravie a prostredníctvom zdravého životného štýlu sa dopracovať k ideálnej telesnej hmotnosti.