Určite ste aj Vy počuli nielen o počítaní kalórií, ale aj o glykemickom indexe (GI). Ide o číslo, ktoré hovorí o tom ako rýchlo sa cukor z potraviny v tele vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Potraviny v vysokým glykemickým indexom obsahujú cukor, ktorý sa v našom tele rozkladá a vstrebáva veľmi rýchlo a vedie tak k náhlemu pocitu hladu.
Na stupnici od 0 do 100 tak rozlišujeme potraviny s nízkym glykemickým indexom (menej ako 55), so stredným glykemickým indexom (56 – 69) a s vysokým glykemickým indexom (viac ako 70). Pre naše zdravie ale aj chudnutie je nevyhnutné konzumovať najmä potraviny s nízkym GI, a celkom sa vyhnúť tým, ktoré majú vysoký GI. Potraviny s nízkym GI sa totiž v našom tele štiepia pomalšie, a tak nám aj takto získaná energia vydrží dlhšie. Nemusíte sa tak obávať náhlych návalov hladu, keďže udržujú hladinu cukru v krvi v rovnováhe.
Tento typ stravovania je vhodný na chudnutie nielen kvôli tomu, že sa vyhnete prejedaniu, ale aj vďaka tomu, že je dôležité jesť pravidelne a nehladovať. Vydržia teda aj tí, ktorí nemajú železnú pevnú vôľu. Môže však tiež pomôcť pri niektorých ochoreniach plynúcich z obezity, ako je napríklad aj cukrovka.
Držať diétu nie je vždy jednoduché, najmä ak nemáme čas na pravidelné zdravé varenie, no krátky prehľad potravín s nízkym a vysokým GI Vám pomôže pri rozhodovaní aj v reštaurácií.
Svoj jedálniček tak môžete zaplniť potravinami s nízkym GI, medzi ktoré patrí zelenina, akéhokoľvek druhu, no vyhnite sa zemiakom, tie majú stredný GI. Ako pečené, či hranolky majú dokonca vysoký GI. Určite sa nevyhýbajte strukovinám, orechom, mlieku a mliečnym výrobkom, ani ovociu (i keď aj tu niektoré má stredné hodnoty GI). Ak obľubujete ryžu, zvoľte jej naturálnu podobu.
Strední GI má napríklad čokoláda, celozrnný chlieb, biela a hnedá ryža. Medzi potraviny s vysokým GI patrí pečivo, takže by ste jeho kontumáciu mali vylúčiť celkom, rovnako ako hranolky, či pečené zemiaky. No a samozrejme treba vylúčiť rafinovaný cukor v akejkoľvek podobe, tu netreba zabúdať ani na zloženie hotových jedál a polotovarov, práve tu je jeho obsah pomerne vysoký a skrytý.