Nie je žiadnou novinkou, že prejedať sa mastnými jedlami nie je vôbec rozumné.
Existuje však tuk – kyselina olejová, ktorý je pri chudnutí veľmi užitočný. V tenkom čreve z
neho vzniká látka, ktorá sa nazýva oleoyletanolamid, putujúca nervovými dráhami priamo z čreva a
dáva mozgu signál, aby sme už neprijímali ďalšiu potravu.
Najväčší obsah tejto kyseliny nájdeme v olivovom oleji, avokáde, orechoch a arašidoch.
Ak však chceme schudnúť, nespoliehajme sa pri tom len na túto kyselinu.
Veľmi dobré je aj používať najlepšie tuky:
- potraviny duste na olivovom oleji
- dressing na šaláty pripravujte s olivovým olejom, bez smotany a vajec
- do šalátov použite sekané orechy
- ako dezert používajte ovocie s orechmi
- orechové celozrnné cesto uprednostnite pred krémovými zákuskami
- ak pečiete, skúste použiť o tretinu menej stuženého tuku ako je predpísané v recepte, lebo to často stačí
- plátok syra do sendviču skúste nahradiť avokádom
- namiesto masla a margarínu si na chlieb natrite zrelé avokádo, orechovú, makovú či sójovú nátierku
- ak máte radi popcorn, robte si radšej suchý a pridajte doň trochu olivového oleja a bylinkovej soli
- červené alebo hydinové mäso nahraďte čo najviac mastnými morskými rybami – losos, tuniak, ale nie vyprážanými