Cukrovka (diabetes melitus) ja chronické, celosvetovo rozšírené ochorenie. Dnes o nej hovoríme ako o epidémii tretieho tisícročia. Počet ľudí trpiacim týmto ochorením neustále narastá. Ide o chorobu látkovej premeny. Náš organizmus nie je schopný využívať zo stravy cukor ani iné sacharidy. Jej najväčším prejavom je hyperglukémia – zvýšenie cukru v krvi.
Práve preto sme sa rozhodli zhrnúť v nasledujúcich riadkoch, aká diéta by pre Vás mala platiť, pokiľ týmto ochorením trpíte, alebo aj prípade, že sa mu chcete vyhnúť. Existuje totižto niekoľko potravín, ktoré majú schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi.
V prvom rade znížte množstvo prijímaného množstva. – diabetici by sa nemali prejedať! Neprijímajte cukry ani koncentrované sacharidy, zvýšte však príjem bielkovín. Nezabúdajte sa stravovať pestro, konzumovať veľa zeleniny, ovocia a piť veľa tekutín.
Aké potraviny sú vhodné pre diabetikov?
RASTLINY: baza čierna, ľubovník bodkovaný, plod jalovca, koreň púpavy, koreň nátržníka, plody feniklu, listy čučoriedok, žerucha a pod.
ZELENINA: baklažán, uhorka, hlávkový šalát, tekvica, cukina, cibuľa a cesnak
OVOCIE: grapefruit, jahody, melón, slivky, banány, sušené čučoriedky
STRUKOVINY: také, ktoré majú schopnosť pomaly uvoľňovať živiny, t.j. Sója alebo šošovica
OBILNINY: uvoľňujú energiu z teľa postupne, napr. Ovos, vločky…
KORENINY: škorica, klinček, kurkuma, bobkový list, kari korenie
OST. POTRAVINY: ryža, celozrnné potraviny, potraviny bohaté na vlákninu
VITAMÍNY: zvýšte príjem vitamínu B, chróm, horčík, zinok; to v podstate znamená, že by ste mali konzumovať obilniny, fazuľu, syry, tekvicové a sezamové semeá, pšeničné klíčky a otruby
Okrem zdravého stravovania je pre cukrovkárov dôležitý i dostatok pohybu. Zvýšená fyzická aktivita Vám pomôže pri trávení.