Za túto diétu vďačíme Peterovi D´Adamovi. Je autorom aj diéty na základe krvných skupín.
Genetická diéta ja založená na rozdelení ľudí do 6 genetických skupín a poskytuje návod ako sa má ten, ktorý človek stravovať, aby si udržal ideálnu hmotnosť. Táto diéta dokazuje ako je životný štýl a strava spätá s našimi génmi. Jej podstatou je správne stravovanie, ktoré je pre každý typ odlišné a tým aktivovať gény, vďaka ktorým schudnete rýchlejšie a dokonca môžete predchádzať aj niektorým chorobám.
Základom genetickej diéty je samozrejme správne zaradenie sa do niektorej zo skupín. Na to je potrebné napríklad aj nahliadnutie do rodinnej histórie, krvná skupina a iné metódy.
Typ 1:
Lovec – je zväčša vysokej a štíhlej postavy, má prebytok energie a rýchly metabolizmus. Táto osoba môže byť náchylná na tzv. vyhorenie, ak je vystavená príliš vysokej stresovej záťaži. Vhodná strava by mala obsahovať vyššie množstvo červeného mäsa a rýb. Z jedálnička by mal vynechať mliečne výrobky.
Typ 2:
Zberač – je plnšej postavy, aj keď nemá príliš veľa prebytočného tuku. Spôsobuje to pomalý metabolizmus, ktorý preto potrebuje výživnú stravu. Jedálniček by mal pozostávať najmä zo strukovín a mal by predchádzať konzumácií červeného mäsa.
Typ 3:
Učiteľ – vyznačuje sa silou a vytrvalosťou, zväčša sa prirodzene dožíva vysokého veku ak dodržiava zásady zdravého životného štýlu. Konzumovať by mal predovšetkým celozrnnú stravu a tučné ryby. Vyhnúť by sa mal listovej zelenine ako je napríklad špenát.
Typ 4:
Bádateľ – je svalnatej postavy s vysokou schopnosťou prispôsobiť sa. Aby sa vyhol hormonálnym problémom a chemickej citlivosti, musí dbať na vyváženú stravu. Ľudia, ktorí patria do tejto skupiny by mali jesť predovšetkým mäso a hydinu, vyhnúť by sa mali konzumácií syrov a morských plodov.
Typ 5:
Bojovník – v mladšom veku sa vyznačuje štíhlou a vysokou postavou. Zdravie sa s pribúdajúcim vekom zhoršuje a v strednom veku sa pridružujú rôzne zdravotné problémy. Jeho gény rýchlo starnú, čomu sa dá zabrániť zdravým životný štýlom a vhodnou stravou. Odporúčajú sa mäkkýše a iné morské plody, avšak vyhnúť by sa mal hydine a červenému mäsu.
Typ 6:
Kočovník – je citlivý na zmeny vo svojom okolí, a je teda náchylný na choroby nervového, svalového a imunitného systému. Ak však dodržiava odporúčania, má prirodzenú schopnosť starnúť s eleganciou. Diéta pre kočovníka by mala obsahovať aj chudé mäso, ale vyhnúť by sa mal cestovinám, pomarančom a banánom.
Potraviny pre každý typ sú odlišné vo všeobecnosti by mali zahŕňať: organické mäso z pasúcich sa zvierat, hydiny, ktorá mala voľný výbeh, potraviny obsahujúce omega 3 ako sú vajcia, ryby a morské plody, syry, orechy, strukoviny a semená, zelenina, ovocia, celozrnné produkty a za studena lisované oleje.
Pohyb je pre každý z typov dôležitý, avšak s rôznou intenzitou. Lovec by mal cvičiť pravidelne aby odbúral stres a zvýšil vytrvalosť. Pre zberača je zase cvičenie navrhnuté tak, aby došlo k vylúčeniu toxínov z tela.
Výhody tejto diéty spočívajú v rozlišovaní jednotlivých typov, vďaka čomu je oveľa jednoduchšie a efektívnejšie samotné chudnutie. Taktiež vyzdvihuje potrebu zdravého stravovania a pohybu. Nevýhodou však je, že ak sa zaradíte do niektorej skupiny, môžete byť obmedzovaný aj v konzumácií potravín, ktorá sa všeobecne označujú ako zdravé.