Každý dobre vie, že ak chce schudnúť, musí kontrolovať kvalitu a príjem tukov z jedál, ktoré
konzumuje.
Zamerajme sa bližšie na nasledovné kroky:
1. Ako obmedziť príjem skrytého a nevhodného tuku
2. Ako vám tuky pomáhajú chudnúť?
3. Ako používať najlepšie tuky?
V dnešnom článku si rozoberieme bližšie prvý bod, a síce ako obmedziť príjem skrytého a
nevhodného tuku:
- nenatierajte si na chlieb a pečivo maslo, plnotučný margarín alebo tavený syr – hlavne nie hrubú vrstvu
- z jedálnička vypustite vyprážané, fritované a v tuku pečené potraviny
- nekonzumujte alebo výrazne obmedzte údeniny, mäsové konzervy, tučné mliečne výrobky, polotovary a mrazené jedlá, ktoré obsahujú veľa syra, smotany, plnotučného sušeného mlieka, vajíčka a sušené vajíčka
- medzi jedlami nekonzumujte sladkosti s obsahom tuku, napolitánky, zákusky, krémové tyčinky, nekvalitné mliečne čokolády, keksy z bielej múky, koláče z lístkového a lineckého cesta
- nepečte koláče a zákusky plnené tukom a nadstavovaným krémom – radšej voľte modernejšie a zdravšie recepty
- snažte sa zmeniť niektoré stereotypy pri varení – do receptov dávajte menej tuku, pri varení ryže a cestovín žiaden tuk nepoužívajte, namiesto mastenia plechu používajte kvalitný papier na pečenie, namiesto rôznych tvrdých syrov použite radšej výraznejší parmezán, ktorého stačí použiť menej a podobne
- nepožívajte pochutiny typu: tatárska omáčka, majonéza, omáčky a dressingy na vaječnom alebo smotanovom základe