Prečo vôbec protikvasinková diéta vznikla? Na základe teórie, ktorá tvrdí, že množstvo
kvasinkových húb spôsobuje množstvo rôznych ochorení, ktoré môžu viesť k rôznym infekciám. Či
už pošvovej kvasinkovej infekcii, infekciám žalúdka, močového ústrojenstva i k infekciám úst.
Ženám táto kvasinka spôsobuje mnohé syndrómy: chronickú únavu, sinusitídu, predmenštruačný
syndróm či migrény.
Základom tejto diéty je teda vylúčenie potravín, ktoré zapríčiňujú množenie kvasiniek. Pri jej
dodržiavaní dosiahneme rovnováhu medzi zdravými baktériami v tele a kvasinkami.
Ktoré potraviny je pri diéte potrebné úplne vylúčiť? V prvom rade je to cukor, ktorý je
hlavným zdrojom kvasiniek. Zároveň veľmi oslabuje imunitný systém.
V prvých dňoch diéty je potrebné taktiež vylúčiť potraviny, ktoré obsahujú kvasnice – chlieb,
mliečne výrobky, mäsové výrobky, hroznovú šťavu. Je potrebné sa vzdať aj alkoholu, kávy,
ovocných džúsov.
Čo je naopak potrebné jesť? V prvom rade veľa zeleniny s nízkym obsahom sacharidov, pri
ovocí je potrebné zamerať sa na tie druhy, ktoré obsahujú nízky obsah cukru.
Čo sa ďalej odporúča? Vhodné je jesť chudé mäso a vajcia, vypiť 8 pohárov vody denne.
Pokiaľ počas diéty zaradíte do svojho jedálnička aj potraviny a koreniny s protikvasinkovými
účinkami, môžete si pomôcť k skoršiemu uzdraveniu. Medzi takéto potraviny patrí cesnak, škorica,
oregano, šalvia, klinčeky.